Sıvı Penetrant Testi Nasıl Yapılır

Sıvı Penetrant Testi Nasıl Yapılır

Sıvı Penetrant Muayenesinin Temel İşlem Basamakları Nelerdir?


1.Yüzey Hazırlığı: Sıvı penetrant muayenenin en kritik adımlarından biri yüzey hazırlığıdır. Malzemelerin yüzeyi; sıvı penetrantın girmesini engelleyici yağ, gres, su veya diğer kirleticilerden arındırılmış olmalıdır. Malzeme yüzeyi, işleme, zımparalama veya kumlama gibi mekanik işlemlerin gerçekleştirilmesi durumunda dağlama ya da alkali çözücülerde temizlenmesi gerektirebilir. Bu ve diğer mekanik işlemler, bazen çatlak ya da hataların yüzeyde kapanmasına neden olabilir ve penetrant sıvısının girmesini önleyebilir.

 

2. Penetrant Uygulaması: Yüzey iyice temizlendikten ve kurutulduktan sonra, penetrant sıvısı malzeme yüzeyine püskürtme, fırçalama veya parçayı penetrant içeren bir banyoya daldırmak suretiyle uygulanır.

 

3. Penetrant Bekleme Süresi: Sıvı penetrantın yüzey hataları içerisinde mümkün olduğunca fazla nüfuz edebilmesi için yeterli bir süre beklenmelidir. Penetrant bekleme süresi, penetrantın parça yüzeyi ile temas halinde olduğu toplam zamandır. Bekleme süreleri genellikle penetrant üreticiler tarafından tavsiye edilir veya takip edilen spesifikasyon tarafından talep edilir. Bekleme süreleri, uygulamaya, penetrant uygulaman malzemelere, incelenen malzemenin formuna ve incelenen kusurun türüne bağlı olarak değişir. Minimum bekleme süreleri tipik olarak 5 ila 60 dakika arasındadır. Genel olarak, penetrantın kurumasına izin verilmediği sürece, daha uzun bekleme süresinin kullanılmasında herhangi bir zararı yoktur. İdeal bekleme süresi genellikle deneylerle belirlenir ve belirli bir uygulamaya çok özel olabilir.

 

4. Aşırı Penetrant Temizlenmesi: Bu adım, muayene prosedürünün en hassas kısmıdır. Çünkü fazla penetrant, numunenin yüzeyinden çıkarılırken, kusurlardan mümkün olduğunca az miktarda çıkarılmalıdır. Kullanılan temizleme yöntemine bağlı olarak, bu aşama bir çözücü ile, suyla doğrudan durulama ile ya da önce parçanın bir emülsiyonlaştırıcı ile muamele edilmesini ve daha sonra su ile durulamayı kapsayabilir.

 

5. Geliştiricinin (Developer) Uygulaması: Kusurların numune yüzeyinde görüntülenebilmesi için kusurlar içerisindeki penetrantı yüzeye çekmek için numune yüzeyine geliştirici bir katmak uygulanır. Geliştiriciler, toz (kuru toz), daldırma veya püskürtme (ıslak geliştiriciler) ile uygulanabilecek çeşitli formlarda gelir.

 

6. Belirtileri Geliştirme: Geliştiricinin, kusurlar içerisindeki penetrantın yüzeye çekilmesine izin vermek için yeterli bir süre numune beklemeye bırakılmalıdır. Bu geliştirme süresi genellikle en az 10 dakikadır. Dar çatlaklar için önemli ölçüde daha uzun süreler gerekli olabilir.

 

7. Muayene: Muayene, daha sonra mevcut olabilecek herhangi bir kusurdan gelen belirtileri tespit etmek için uygun aydınlatma altında gerçekleştirilir.

 

8. Yüzey Temizleme: Prosesin son adımı, yüzeydeki geliştiriciyi parça yüzeyinden temizlemeyi içerir.

NDT TEKNİK | Endüstriyel Tahribatsız Muayene Cihazları

NDT Teknik; Tahribatsız Muayene ve Mühendislik alanında uzun süredir faaliyet gösteren, tecrübeli mühendislik kadrosu, akıllı mühendislik ve özel uygulama çözümleri ile tesislerin güvenilirliğini ön planda tutarak hizmet vermeyi ilke edinmiş bir mühendislik firmasıdır

Haberdar Olun!

Firmamız ile ilgili yeniliklerden haberdar olmak için kayıt olunuz.

No spam, we promise. For more info read PRIVACY POLICY.

Tanitim

Duyurular

  • Yeni Sitemiz Yayında...
  • NDT Teknik olarak, Tahribatsız Muayene alanında çalışan siz değerli müşterilerimiz ve çalışma arkadaşlarımız ile NDT alanındaki en basit uygulamalardan, en özel NDT uygulamalarına kadar bilgi paylaşımlarında bulunabilmemiz için NDT Kütüphanemizi açtık.
UA-120530010-1